Preipakketje met Kruidenboter uit de Allerhande
Barbecueën draait vaak om vlees en vis, maar groente van de barbecue is minstens zo lekker — misschien zelfs lekkerder. Smaakvoller, rokeriger en vooral: verrassend goed als bijgerecht of zelfs hoofdrolspeler. Afgelopen week nam ik weer eens de Allerhande van Albert Heijn mee. Die ligt er meestal toch, en ik ben altijd benieuwd of er nog een leuk recept tussen staat. Bij het doorbladeren bleef mijn oog hangen bij een simpel ogend gerecht: prei met kruidenboter van de BBQ. Klinkt niet spannend, maar zag er wel lekker en snel uit. Dus ik scheurde het uit en legde het apart. 🤔 Prei op de Barbecue? Ja, echt. Fast forward naar vrijdag. Het was mooi weer, we hadden zin om te barbecueën, maar weinig inspiratie. En daar lag dat uitgescheurde recept nog. Ach, waarom niet?Eerlijk is eerlijk: wij eten nooit prei. Geen idee of het lekker is van de barbecue, of überhaupt lekker is. Maar hé, er stond kruidenboter in het recept — en dat is altijd een goed idee. 🛒 Naar de Lidl (ja, ondanks dat het recept van Albert Heijn komt) De Allerhande zegt: 1 prei per persoon. In de winkel leken die preien best groot, maar mijn vriendin (zwanger én nuchter) zei: “We snijden er toch nog wat van af.” Dus dat kwam goed. Het recept vraagt om een scheut droge witte wijn, maar omdat ze zwanger is, vervingen we dat door een beetje kippenbouillon. Werkt prima! De rest is simpel: kruidenboter, peterselie, zout, peper. Aluminiumfolie eromheen en op de barbecue. Ingrediënten (per persoon) 1 prei50 gram kruidenboter (meer mag altijd 😉)50 ml droge witte wijn (of kippenbouillon als je geen alcohol gebruikt)1 takje verse peterselieZout en peper naar smaak Nodig: Aluminiumfolie, barbecue en houtskool Tip: Hou je van kruidenboter? Geef jezelf dan niet in — gooi er wat extra in. Zelfde geldt voor peterselie, als je daarvan houdt. Bereiding Je kan de prei uren van te voren alvast klaarmaken en bewaren in de koelkast. Je kan ook nu direct de barbecue aansteken en zodra de prei(en) klaar zijn op de barbecue leggen. Allereerst is het belangrijk dat jij de prei(en) goed schoon maakt. Dit doe je eenvoudig door onder stromend water de prei(en) af te spoelen. Snijd de prei in drie gelijke stukken Verdeel de kruidenboter over de prei en strooi er wat zout en peper over naar smaak