Ribs Spareribs

Ribs ofwel spareribs zijn ribben van het varken. Ribs zijn botten met vlees wat vroeger als afval vlees gezien werd. Tegenwoordig is het niet weg te denken tijdens een goede barbecue. Ribs / spareribs worden op verschillende barbecue bereidingswijzen bereid vaak met een heerlijke saus. 

Inhoudsopgave Ribs Spareribs

ribs spareribs

Spareribs Rub

Een lekkere en smaakvolle sparerib begint altijd bij een kwalitatief goed stukje vlees. Na een goed stukje vlees komt een smaakvolle sparerib Rub kruidenmengsel marinade. De spareribs kan veel en verschillende soorten kruiden en specerijen goed handelen. Hierdoor bestaan er heel veel verschillende soorten spareribs mixen.

2 eetlepels – Paprikapoeder 
2 eetlepels – Mosterdzaad
2 eetlepels – Zwarte peper
2 eetlepels – Suiker 
1 eetlepels – Cayenne 
1 theelepel – Knoflookpoeder
1 theelepel – Komijnpoeder
1 theelepel – Chilipoeder

2 eetlepels – Lichtbruine suiker
1 eetlepel – Gerookte paprikapoeder 
1 theelepel – Cayennepeper
1 theelepel – Chilipoeder
1 theelepel – Knoflookpoeder
1 theelepel – Uienpoeder 
0,5 theelepel – Gemalen zwarte peper

2 eetlepels – Lichtbruine suiker
2 eetlepels – Paprikapoeder
2 eetlepels – Chili powder
2 eetlepels – Uienpoeder
2 eetlepels – Zwarte peper
1 eetlepel – Knoflookpoeder
1 theelepel – Gedroogde mosterd

2 eetlepels – Lichtbruine suiker
2 eetlepels – Zwarte peper
2 eetlepels – Gerookte paprika
1 theelepel – Knoflookpoeder
1 theelepel – Uienpoeder
1 theelepel – Mosterdpoeder
0,5 theelepel – Kaneelpoeder
0,5 theelepel – Cayenne peper

2 eetlepels – Lichtbruine suiker 
2 eetlepels – Gedroogde Chipotle pepers
1 eetlepel – Paprikapoeder
1 eetlepel – Gedroogde mosterd
1 eetlepel – Gemalen komijn

Spareribs Marinade

Spareribs kan je naast een dry-rub ook marineren met een marinade. Een marinade is een vochtige substantie. Hierboven las je een aantal dry-rub kruidenmixen. Deze kruidenmixen kan je erg goed gebruiken als marinade door aan de kruidenmixen olie toe te voegen. 

De kruidenmix marinade worden nu over het vlees gesmeerd. De ingesmeerde  spareribs laat je minimaal een uur intrekken. Hoe langer het vlees in de marinade zit hoe beter de smaken worden opgenomen door het vlees. 

De basis kruiden voor spareribs zijn zout, peper en knoflookpoeder. Verder zien we veel paprikapoeder, bruine suiker, verschillende soorten pepers en uienpoeder.

Ons advies is om de spareribs minimaal 1 uur en maximaal 48 uur in de marinade te zetten. Zet de spareribs wel afgedicht terug in de koelkast. 

Populaire sauzen voor spareribs zijn onder andere:

  • Spareribs marinade ketjap
  • Spareribs marinade zoet
  • Spareribs marinade pittig
  • Spareribs marinade zoet pittig
  • Spareribs marinade honing

Ribs Spareribs recept

Hoe bereid je spareribs? Zowel de ‘baby back ribs” als de “spareribs” hebben een lage, langzame bereiding nodig om lekker mals te worden. Ribs zijn dan ook perfect om te indirecte op de barbecue te bereiden of langzaam in de oven te garen. Ribs smeer je in met veel kruiden, specerijen en sauzen. 

Spareribs uit de oven

Ribvlees is redelijk taai van zichzelf. Door de spareribs lang en laag te garen wordt het taaie vlees zacht en mals. Spareribs kan je dus erg goed in de oven geleidelijk en langzaam garen. 

Spareribs van de barbecue

Ribs van de barbecue blijven toch echt de lekkerste spareribs. Op welke manier je ze ook bereid de barbecue smaak overtreft geen andere kooktechniek. 

Manieren van spareribs bereiden op de barbecue

Er zijn verschillende manieren van bbq bereidingen. Wat is jouw favoriet? 

Direct: Hier gril je de sparerib boven de hete kolen en draai je de sparerib zeer regelmatig. Wij vinden dat de minst lekkere manier. Dit omdat het vlees stug blijft en de lekkere kruiden verdwijnen. 

Indirect: De sparerib langzaam op de indirecte barbecue bereiden. 2 tot 3 uurtjes indirect op 110/120 graden geeft wat ons betreft een prachtig resultaat. 

3-2-1 methode: Is een bereidingswijze van 6 uur met 3 verschillende methodes. Eerst wordt de sparerib 3 uur roken, 2 uur ingepakt in aluminiumfolie en vervolgens 1 uur aflakken. 

Soud-vide: de sparerib wordt eerst sous-vide verwarmd. Vervolgens grillen we de sparerib direct af. 

Spareribs rek

Een spareribs rek is een rek voor op de barbecue of oven waarop je een of meerdere spareribs te gelijk kan bereiden. De spareribs rack is vaak van metaal gemaakt en geschikt voor 4 of meer ribs. Perfect voor meerdere eters.

Baby Back Ribs en Spareribs

Er zijn twee verschillende soorten spareribs. Een is de Baby back Ribs en de andere de normale sparerib. Beide soorten lijken erg op elkaar, het verschil zit hem in dat de baby back ribs uit het bovenste gedeelte van de ribben komt. 

De Spareribs komen uit het onderste deel van de ribben. Baby back ribs zijn wat magerder en smaller dan de normale sparerib. 

Een afbeelding zegt meer dan duizendwoorden, in dit geval zeker waar. Het gekke is dat ik denk ik behoorlijk vaak Baby Back Ribs gegeten heb terwijl ik dacht dat het spareribs waren. Wat jij? 

Baby Back Ribs en Spareribs

Wat zijn baby back ribs

De baby back ribs worden dus gesneden uit de bovenste ribben. Wij denken dat de baby back ribs vroeger de naam hebben gekregen omdat ze kleiner zijn dan de echte spareribs. De naam komt zeker niet omdat ze zoals bijvoorbeeld van een lam-schaap van een speenvarken komt. De engelse andere termen voor de baby back ribs zijn ook wel: pork loin back ribs, back ribs of loin ribs. 

Een baby back rib heeft gemiddeld 10 tot 13 geboden ribben van 7 tot 15 centimeter lang. Een baby back rib weegt ongeveer 750 tot 1000 gram. Een hele baby back ribs is goed voor ongeveer 2 personen. 

Wat zijn dan echte spareribs?

Spareribs hebben vlezige ribben die uit de buik van het dier worden gesneden. Ze worden meestal ingekort tot de populaire spareribs in St. Louis-stijl. Het harde borstbeen en het taaie kraakbeen worden weggesneden zodat er een meer rechthoekige vorm overblijft. 

Veelgestelde vragen over spareribs

Spareribs werd vroeger gezien als afvalvlees en werd voor weinig geld verkocht. Dit omdat spareribs weinig vlees bevatten en voornamelijk uit bot bestaat. Want als je een sparerib koopt, koop je eigenlijk een groot gedeelte bot. Doordat de spareribs op een gegeven moment populair werd. Ontstond er schaarste waardoor de prijzen omhoog schoten. In de supermarkt betaal je tegenwoordig snel 14 euro per kilo sparerib.

Eerlijk, een genieten sparerib dat door en door op de barbecue heeft gelegen, met een heerlijke suikerachtige rub en dat je het bot uit het vlees trekt is niet bepaald de meest gezondheidsbewuste maaltijd. De sparerib heeft een hoog vet en caloriegehalte. Daarnaast heeft het wel weer de nodige bouwstoffen als een grote hoeveelheid eiwit, vitamines en mineralen. Wil je een gezondere sparerib? Laat dan bij een sparerib rub het suiker weg en werk alleen met kruiden en specerijen. 

Het verschil tussen spareribs en shorts ribs is eenvoudig. Spareribs komt van een varken. Short ribs komt van rund. Beide smaken totaal verschillend maar zijn beide wel het lekkerst als het low en slow bereid wordt. 

Een sparerib in de supermarkt kost ongeveer 14 euro per kilo. Deze is dan vaak al gemarineerd en soms al gegaard. Een sparerib op de markt kost rauw ongeveer 10 euro de kilo en bij de groothandel kost een doos van 5 kilo per kilo ongeveer 7 euro. 

Een hele sparerib zoals we deze in de winkel zien liggen is goed voor 2 personen. Kies voor een sparerib van 800 gram of meer. Deze spareribs bevatten gemiddeld meer vlees. 

Ribs Spareribs
Schuiven naar boven