Carpaccio Recept: Van Het Origineel Tot Moderne Variaties En Onbekende Creaties

Natuurlijk ben je hier omdat je wilt genieten van de heerlijke smaak van zelfgemaakte carpaccio. Het is een voorgerecht dat bekendstaat om zijn eenvoud en verfijning, en het wordt vaak geserveerd in restaurants vanwege de delicate smaken en de indrukwekkende presentatie.

Carpaccio is inderdaad een culinair juweeltje dat je gemakkelijk thuis kunt bereiden. Het geheim zit hem in het gebruik van de beste ingrediënten en de juiste techniek om dunne plakjes ossenhaas te snijden. 

Hier zullen we je meenemen door de stappen om zelf een heerlijk bord carpaccio te creëren, van het kiezen van de ossenhaas tot het garneren met smaakvolle toppings. Je zult zien dat het niet alleen een genot is om te eten, maar ook een genot om te maken.

De Geschiedenis van Carpaccio

Rond 1950 creëerde Giuseppe Cipriani in Harry’s Bar in Venetië, Italië, Steak Carpaccio voor een van zijn gasten, gravin Amalia Mocenigo, wiens arts haar aanraadde rauw vlees te eten. 

Dit innovatieve gerecht vond al snel zijn weg naar het hoofdmenu, omdat Cipriani geloofde in het behandelen van zijn gasten zoals hij zelf behandeld wilde worden en hij hield ervan om te experimenteren in de keuken. 

De naam “Carpaccio” werd geïnspireerd door de dieprode kleur van het dun gesneden rauwe rundvlees, als eerbetoon aan de kunstenaar Vittore Carpaccio, die bekend stond om het gebruik van levendige rode tinten in zijn schilderijen. 

In 2001 werd Harry’s Bar door het Italiaanse Ministerie van Cultuur erkend als een Nationaal Monument. De creatie van Steak Carpaccio, de beroemde Bellini-cocktail en het bezoek van talloze prominente gasten hebben Harry’s Bar in de culinaire geschiedenis van Italië verankerd.

Keuringsdienst van waarde en carpaccio

Ik ben een groot fan van het programma Keuringsdienst van Waarde. Maar helaas kwam carpaccio ter sprake, en helaas, omdat dit vaak wijst op problemen met het product in de supermarkt.

In samenvatting bleek dat supermarkt carpaccio vaak wordt gekleurd en goedkoper rundvlees bevat. Bovendien bevatten ze vaak toegevoegde E-nummers. Daarom is het verstandig om te kiezen voor vers gesneden carpaccio in plaats van het dure supermarkt-product.

Het Originele Italiaanse Carpaccio Recept Het Nederlandse Carpaccio Recept (zoals vaak geserveerd in restaurants)

Moderne Carpaccio Variaties Naast het traditionele rundvlees carpaccio, zie je steeds vaker varianten gemaakt van andere ingrediënten, zoals:

 • Zalmcarpaccio
 • Tonijncarpaccio
 • Rode Bietencarpaccio
 • Tomatencarpaccio

Carpaccio recepten - Modern, Klassiek en Nederlands

Carpaccio Recepten De bereiding van carpaccio is eenvoudig en snel. Het belangrijkste is om ossenhaas te gebruiken en geen goedkopere rundvleesdelen. Zorg ervoor dat de ossenhaas vers is.

Stappenplan voor het snijden van carpaccio plakjes:

 1. Zorg ervoor dat de ossenhaas goed gekoeld is.
 2. Leg een stuk plasticfolie op je werkblad om de gesneden ossenhaas-plakjes op te leggen.
 3. Snijd de ossenhaas zo dun mogelijk en leg de plakjes op het plasticfolie.
 4. Dek de gesneden ossenhaas af met nog een laag plasticfolie.
 5. Druk en sla de plakjes dunner met behulp van een steelpan. De gewenste dikte bepaal je zelf

Carpaccio van te voren klaar maken?

Krijg je meerdere gasten over de vloer? Dan heb je vaak nog veel andere kooktaken te doen. Daarom is het handig om zoveel mogelijk van te voren klaar te maken. Zo ook de carpaccio. 

Wat wij doen is de carpaccio klaar te maken zoals het stappenplan voor het snijden van carpaccio plakjes. Portioneer direct per persoon. Wij hanteren een gewicht van rond de 80 gram per persoon. 

Pak een koud bord, leg hier de platgedrukte ossenhaas op. Houdt de plakjes ossenhaas in de plasticfolie.

Wat lekker kan zijn is als je een goede extra vergine olijfolie op het vlees te doen. Hierdoor vermengt de olijfolie smaak goed met de platgedrukte ossenhaas. 

De andere ingrediënten zijn relatief snel op het bord te plaatsen. Natuurlijk kan je dit ook met de andere carpaccio ingrediënten doen. 

Het originele Italiaanse Carpaccio Recept 

Dit recept is erg eenvoudig en puur. Het bestaat alleen uit dun gesneden ossenhaas, gepresenteerd op een wit bord als eerbetoon aan de kunstenaar Vittore Carpaccio. 

Er worden geen olijfolie, zout, peper, kappertjes, Parmigiano Reggiano, truffelmayonaise, pijnboompitten, pesto of rucola toegevoegd. Dit recept is typerend voor de Italiaanse traditie.

Moderne Carpaccio variaties het Nederlandse carpaccio recept

Dat vaak in restaurants wordt geserveerd, bevat vaak ingrediënten als Parmigiano Reggiano, pijnboompitten, goede olijfolie, zout en versgemalen zwarte peper. 

Tegenwoordig zie je echter steeds meer creatieve interpretaties, waarbij extra toppings zoals gedroogde tomaten, kappertjes, ui, balsamicoazijn, truffelmayonaise, citroen en olijven worden toegevoegd. Sommige van deze ingrediënten kunnen de smaak van carpaccio zeker verrijken.

Andere Carpaccio Variaties Naast de traditionele rundvlees carpaccio zijn er ook variaties met andere ingrediënten, zoals:

 • Carpaccio salade
 • Carpaccio bonbon
 • Carpaccio wraps
 • Carpaccio rolletjes
 • Carpaccio in een glaasje
 • Carpaccio broodje

Sommige van deze creaties zijn wellicht minder bekend, maar bieden interessante opties voor carpaccioliefhebbers. Wellicht probeer ik ze in de toekomst zelf eens uit.

Carpaccio Recept: Van Het Origineel Tot Moderne Variaties En Onbekende Creaties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven