Wat is een “glaze” barbecue?

Een glaze is een saus dat tijdens het koken op het gerecht wordt aangebracht. Het bekendste voorbeeld is een spareribs glaze tijdens de 3-2-1 methode. Maar wat is het verschil tussen een “glaze” en een “saus”? De kleine verschillen en meer over glaze vertellen we in dit artikel. Glaze is een Engelse term dat naar het Nederlandse vertaald: glazuur. 

Inhoudsopgave Wat is een “glaze” barbecue?

Overeenkomsten saus en glaze

Saus en glaze zijn beide dikke vloeistoffen die producten extra smaak geven. Vaak zijn beiden gemaakt op zoete basis, aangevuld met kruiden en specerijen. Het wordt vaak gekookt zodat de substantie dikker wordt. 

Dan het verschil tussen Saus en Glaze

Maar wat is dan het verschil? Het belangrijkste verschil tussen een glaze en een saus is dat glaze tijdens het kookproces op het product wordt aangebracht, vaak is het product vlees. Saus wordt vaak pas toegevoegd zodra het eten op het bord ligt. 

Glaze is over het algemeen vaak wat dikker dan sauzen. Dit is zodat de glaze tijdens het barbecuen op het vlees blijft zitten. Glaze heeft over het algemeen nog meer suiker dan een saus. 

De meeste glaze recepten hebben een zoete, vloeibare basis en wat meestal bestaat uit frisdrank, vruchtensap of tomatenketchup. 

Hoe maak je een glaze bbq?

Oei, er zijn heel veel verschillende glaze-recepten te vinden online. Welke glaze bij jou past is wat je lekker vindt. De keuze kan zijn zoet, pittig of kruidig. Ongeacht welke smaak je wil gaan maken, het begint allemaal met vloeibare ingrediënten. 

Neem een pan en doe hier het vloeibare ingrediënt in. Zet het pannetje op het vuur en voeg hier aan toe suiker, glucosestroop, honing of wat dan ook aan zoetheid. Verwarm de saus op laag vuur en meng het constant. Het doel is dat het suiker oplost in de vloeistof. De saus zal in glaze veranderen omdat het stroperig dik wordt. Vervolgens smeer je de glaze over het vlees.

Wat is een “glaze” barbecue?
Schuiven naar boven