Tri Tip, Maminha, rund Ezeltje of liesstuk. Modern of ouderwets het betekent allemaal hetzelfde. Tri Tip is perfect op de barbecue. Het heeft een lekker vetkap en vet marmering van binnen. Door de Miminha indirect te bereiden smelt het vet mooi door het vlees. Dit zorgt voor veel smaak en malsheid.

Tri Tip : Maminha Steak

Tri Tip / Maminha / Rund Ezeltje / Liesstuk bereidingen

Voor de recepten “Tri Tip bbq recept” & “Tri Trip uit de oven” hebben we gebruik gemaakt van de Tri Tip Heifer Gold van inamood.nl. We kozen voor een stuk van 700-800 gram. Hiervoor betaalden we slechts 12 euro. Achteraf was het stuk erg mals en smaakvol.

Tri Tip bbq recept

We gaan in dit recept de Tri Tip steak indirect bereiden op de barbecue. Zodra de Tri Tip de perfecte kerntemperatuur heeft, grillen we het stuk vlees af. We brengen de barbecue op temperatuur en leggen het vlees dan direct boven de kolen. 

Ingrediënten Maminha barbecue:

– Trip Tip 
– Zout
– 1 eetlepel Zwarte Peper
– 1 theelepel Knoflook
– 1 theelepel Uienpoeder 

Wees royaal met de kruiden en het zout. Het is een groot en dik stuk vlees wat wel wat mag hebben. Het grootste gedeelte zout lekt ook weer weg door de sappen en vet.

Bereiding Tri Tip bbq

 1. Dep de Maminha droog. Het vlees zal hierdoor de kruiden en zout beter opnemen
 2. Snijd het vet in zoals op de foto’s te zien is. Je snijd als het ware vierkante vet blokjes
 3. Bestrooi het gesneden vet met veel grof zout. Hierdoor smelt het vet makkelijker en wordt het krokant. Veel zout en vet lekt weg, wees daarom niet bang om veel zout op het vet te gebruiken
 4. Mix zwarte peper, knoflook en uienpoeder 
 5. Strooi de kruidenmix over de Maminha. Vergeet de zijkanten niet en doe geen kruiden op het vet. Dit verbrand alleen maar. 

6. Maak de barbecue klaar. Hiermee bedoelen we een directe en een indirecte zone ofwel een hete en koude zone. Zorgt dat de barbecue tussen de 100 tot maximaal 130 graden warm is op het rooster. Hiervoor hoef je niet heel veel kolen of briketten te gebruiken!
7. Leg nu de gekruide Tri Tip op het rooster aan de indirecte kant (koude zone). Doe vervolgens de deksel dicht. Hierdoor wordt de barbecue een oven en krijgt het vlees de typische barbecue smaak. 
8. Zodra de Maminha een kerntemperatuur bereikt van 46 Celsius is het tijd om de barbecue op te stoken en af te grillen. Haal het vlees van de barbecue en laat het ondertussen even rusten onder aluminiumfolie. Pak het vlees niet in met aluminiumfolie, het vlees moet kunnen ademen. Alleen afdekken! 
9. Barbecue heet maken. Kijk of de barbecue nog voldoende kolen heeft om flink heet te worden. Voeg anders nog een beetje houtskool toe.
10. Leg de Maminha op de barbecue met de vetkap richting de kolen. Hierdoor lekt het vet in de kolen. Het vet zorgt dat de kolen weer tot leven komt en goed heet wordt. Schirk niet van de vlammen, dit kan het vet wel hebben, maar overdrijf het niet!
11. Zodra de vetrand mooi krokant geworden is grill je de andere kant van de Tri Tip dicht. Dit doe je enkele minuten, houdt de kerntemperatuur in de gaten want we willen het wel medium houden rond de 55 graden!
12. Haal de Maminha van de barbecue en snijd het vlees tegen de draad in. Probeer dunne plakjes te snijden. Hierdoor wordt het nog lekkerder. 

Wij hebben de Maminha doormidden gesneden. Dit omdat we deze keer met z’n tweeën waren. 

Tri Tip uit de oven recept

We hebben nog een helft over van het barbecue recept. Dit hebben we al gekruid. De eerste stappen van het “bbq tri trip” kunnen dan ook gevolgd worden. We pakken het recept op vanaf stap 7. Want dan gaat het stuk vlees in de oven inplaats van op de barbecue. 

 1. We hebben het vlees gekruid zoals aangegeven van stap 1 tot stap 6 volgens het recept tri tip barbecue 
 2. Verwarm de oven op 120 graden
 3. Leg de Maminha in een ovenschotel en controleer na 40 minuten hoe ver het vlees is. Dit doe je met een vleesthermometer
 4. Zodra het vlees een kerntemperatuur heeft van 48 graden haal je het vlees uit de oven
 5. Zet nu een grote pan op het vuur met olie. Gril vervolgens het vet en daarna de andere kant. 
 6. Snijd vervolgens de Maminha tegen de draad in. Probeer zo dun mogelijk te snijden.

Veel gestelde vragen over de Tri Tip

Toen ik voor het eerst Tri Tip in mijn hand had, dacht ik dat de leverancier een fout had gemaakt en mij een Picanha verkocht had. Toen ging ik op Google zoeken en kwam ik er achter dat er een aantal kleine verschillen zijn. De directe zichtbare verschillen zijn:

 • Het grootste verschil is dat Maminha een veel minder dikke vetlaag heeft. Daarnaast ziet de vetlaag er ook anders uit. 
 • De Maminha heeft een knikje in het vlees. Soort boemerang. 
 • Meer vetmarmering door het vlees wat voor veel smaak en malsheid zorgt 
 • Voor mijn gevoel was het vlees iets donkerder rood dan de Pichana

Hoe lang een stuk Trip Tip in de oven, pan of op de barbecue moet is niet te zeggen. Met een groot stuk vlees is het verstandiger om een vleesthermometer te gebruiken. Vervolgens meet je regelmatig de kerntemperatuur van het vlees.

De Maminha vind je in de achtervoet van de lies. Het zit dicht tegen de dikke lende aan en heeft de vorm van een driehoek. 

Een runderezel is een ouderwetse naam voor Tri Tip of Maminha in het Braziliaans. 

Op deze pagina lees je hoe je een ezeltje bereid. Wij vinden het stukje vlees het lekkerst van de barbecue. Maar kan ook prima gesneden worden als steak voor in de pan of heel in de oven. 

Wij hanteren als kerntemperatuur voor de Maminha rond de 55 graden. Dit is op een indirecte manier en is het vlees nog mooi rose van binnen.  

Tri-tip is een smaakvolle steak met een rundvlees smaak en een malse bite. Tri tip is voor het grootste deel een mager stukje vlees. Maar toch voldoende vet voor extra smaak. 

Tri Tip / Maminha Kopen

Waar een Tri Tip kopen? Een goed stuk vlees is het halve werk. Daarom adviseren wij om de Tri Tip net als ons te kopen bij inamood.nl of beefensteak.nl. Een andere mogelijkheid is om naar de slager te gaan. Alleen hebben veel slagers tegenwoordig niet het gehele aanbod aan grotere stukken vlees. Verder kan je het proberen bij de bekende groothandels als Makro, Hanos of Sligro. In de vriezer vind je altijd wel een bevroren Maminha. 

Tri Tip / Maminha Steak
Schuiven naar boven