Steaks Kerntemperaturen – van rauw tot doorbakken

Het grillen van een steak of biefstuk lijkt misschien eenvoudig taak, of juist helemaal niet. Maar wil jij je steak op de juiste kerntemperatuur dan wordt het vaak lastig als amateur kok. De steaks zijn vaak verschillend; dik, dun, rond en met een beetje pech niet overal gelijk. Maar of je nu een T-Bone steak of een ouderwetse biefstuk bakt. Het succes draait naast kwaliteitsvlees om de interne kerntemperatuur. 

De basis van het bereiden van een steak is het vlees op kamertemperatuur te laten komen. Dit doe je door het vlees minimaal 30 minuten van te voren uit de koelkast te halen. heb je een dik stuk vlees? neem dan zeker meer tijd! Het vlees op kamertemperatuur laten komen is belangrijk om de steak straks goed gelijkmatig te kunnen verwarmen. 

Steak / Biefstuk Kerntemperaturen:

Dit zijn de kerntemperaturen van steaks. Hoe wil jij je steak?

  • Rare: 46-50 graden
  • Medium-Rare: 51-54 graden
  • Medium: 55-58 graden
  • Medium-Well: 59-62 graden
  • Well-Done: 63 graden of warmer

Wij vinden zelf veel steaks het lekkerst na rusten op 55 graden. 

Gebruik een bbq vleesthermometer

Op welke manier je de steak ook bereid. De kerntemperatuur meten is key voor een mals en sappig stukje rundvlees. De kerntemperatuur moet je door de barbecue vleesthermometer midden in het dikste stuk vlees steken. 

Houd rekening met dat de aangegeven temperatuur tijdens het rusten nog lichtelijk stijgen. Dit rusten en stijgen van de kerntemperatuur verschilt er per stuk vlees.

Rusten na het grillen

Het is super belangrijk dat jij je vlees laat rusten na het bakken of grillen. De spiervezels worden tijdens het grillen samengetrokken. Dit zorgt ervoor dat het vlees harder en taai wordt. Daarnaast zorgt het ervoor dat de smaakvolle sappen tijdens het snijden van het vlees snel uit het vlees stroomt. Laat het vlees dan ook minimaal een aantal minuten rusten. De spiervezels komen tot rust en de sappen trekken het vlees weer in. 

Steaks Kerntemperaturen – van rauw tot doorbakken
Schuiven naar boven