Ribeye Steak

Rib-Eye steak is een van de lekkerste delen van rundvlees. Rib eye wordt ook al prime-rib of rib roast genoemd. Rib Eye is een gewild stuk vlees, dit komt door zijn volle smaak en zachte textuur. Ribeye heeft een mooie marmering dat zorgt voor smaak en sappig stukje. De ribeye wordt maar weinig gebruikt door de koe. Hierdoor is de spier niet te veel gebruik wat ook ten goede komt voor de malsheid. Kies jij voor een ribeue aan ’t stuk of voor een stevige steak? 

Inhoudsopgave Ribeye Steak

Hoe de ribeye bereiden?

De ribeye kan op verschillende manieren bereid worden. De ribeye heeft veel vet en kan hierdoor veel hitte handelen. Een indirecte manier op directe manier of op een gietijzeren pan is een optie. Een andere manier is door de ribeye indirect te garen en vervolgens op de hete kolen af te grillen. Voor een stuk ribeye hebben wij niet een voorkeur. Het vlees is geweldig en zelf medium nog lekker mals. 

Wat is de smaak van Rib-Eye Steak?

De smaak van Rib-Eye kenmerkt zich door de typische rundvlees smaak, de grote vetlaag en de marmering. Ribeye is een van de malste stukken vlees en wordt steeds populaider in Nederland. Wij Nederlands zijn nog steeds een beetje bang voor het vet dat in vlees zit. Daarom was biefstuk jarenlang een populair stukje in de Nederlandse keuken. Gelukkig proberen we steeds meer en blijkt dat er lekkerdere stukken rundvlees zijn. 

Ribeye veel gestelde vragen

Een Rib-eye kan je op verschillende manieren bereiden. Een aantal voorbeelden zijn grillen in de pan, in de oven of barbecue. Vervolgens kan je kiezen tussen indirect en direct grillen. 

Ribeye is een erg stuk mals vlees. Dit komt onder andere doordat het vlees relatief veel vet en marmering heeft. Het vlees heeft een typische vlees smaak en gaat goed op de barbecue en direct grillen op gietijzer. 

Wat een ribeye per kilo kost verschilt per ras, aanbieding en aanbieder. Daarom hebben we het een en ander op een rijtje gezet op het moment van schrijven: 

  • Albert Heijn heeft een rib-eye steak voor 34 euro de kilo. Dit stukje vlees komt uit Zuid-Amerika en raden wij niet aan om te kopen. Het stukje vlees is te dun. 
  • Inamood.nl heeft op het moment van schrijven een aanbieding. De aanbieding is 17,50 euro per kilo. 
  • Ribeye Wagyu A5 heeft een kiloprijs van 250 euro de kilo.
  • Ribeye USA Wagyu 9+ kost 183 euro de kilo.

Ribeye aan een stuk

Eens lekker uitgebreid koken voor meerdere gasten? Dan is een ribeye aan een stuk perfect. De ribeye aan stuk bereid je op de indirecte manier. Hierdoor verwarm je het vlees langzaam. Door het vlees langzaam te verwarmen blijft het heerlijk mals en kan er eigenlijk niks mis gaan. Grill de Ribeye aan een stuk af op directe hitte. Bijvoorbeeld op een hete babrecue boven de kolen of in de pan. 

Een Ribeye aan een stuk bestel je online of haal je bij de bekende groothandels zoals Makro, Hanos of Sligro. 

Ribeye kerntemperatuur

Welke kerntemperatuur voor rib-eye? Wij Nederlanders zullen een rib-eye graag tussen de 55 en 63 graden kerntemperatuur willen. Waar het stuk tussen de 54 en 57 graden medium-rare is is het tussen de 57 en 63 graden medium. Bereid de steak zeker niet warmer dan 63 graden. Hoe warmer het vlees is hoe meer vocht bij zal verliezen! 

Wij zelf vinden bij zoals veel stukken rundvlees een kerntemperatuur van 55 graden het lekkerst. 

Ribeye bakken kruiden

Ribeye vs Ossenhaas

Wat is het verschil tussen ribeye en ossenhaas? Eigenlijk kun je beide niet vergelijken. Ze zijn zowel als smaak als textuur erg verschillend. Maar ze zijn beide een super stukje rundvlees. Het verschil tussen beide is dat de ossenhaas een mager stuk is. Ossenhaas heeft geen vet en is toch mals en boterachtig. De ribeye heeft veel vet wat zorgt voor veel smaak en malsheid. 

De ossenhaas is veel lastiger te bereiden dan de ribeye. Ribeye is medium nog erg mals, ossenhaas wil je toch wel echt medium-rare wil hebben. 

Ribeye vs entrecote

Hierboven noemde we ribeye vs ossenhaas” een vergelijking die we niet konden maken. Entrecote zit boven de ossenhaas en heeft wel de typische biefstuk smaak maar heeft de entrecote een rand vet en een beetje vet marmering. Nederlands verkiezen vaker de entrecote boven de Rib-Eye. Dit omdat veel Nederlanders het vet in vlees nog niet echt gewend zijn. 

Ribeye Steak
Schuiven naar boven