Ossenhaas uitsnijden | Chateaubriand, Middenstuk, Puntjes, Tournedos 

Het zelf uitsnijden van een ossenhaas is niet alleen een prachtige bezigheid, maar ook een leerzame ervaring. Tijdens het snijproces leer je de verschillende delen van de ossenhaas kennen en ontdek je welke steaks je hieruit kunt bereiden.

Bekijk de afbeelding hierboven. Dit is een complete ossenhaas, ook wel bekend als runderhaas. Een gemiddelde ossenhaas weegt vaak tussen de 2 en 3 kilo, hoewel er uitzonderingen zijn, afhankelijk van het ras.

Een hele ossenhaas bevat weinig vet en slechts enkele vliesjes, waardoor het snijden betrekkelijk eenvoudig is.

Maar wat halen we precies uit een ossenhaas?

  • Kop van de haas: Hieruit maken we de chateaubriand. De overgebleven resten worden toegevoegd aan de ossenhaaspuntjes.
  • Ossenhaaspuntjes: Nadat de kop van de haas is verwijderd, blijft er een lange strook vlees over. De zijkanten, smaller van formaat, zijn minder geschikt voor tournedos en worden afgesneden om ossenhaaspuntjes te creëren.
  • Het middenstuk, ook wel ossenhaas aan ’t stuk: Dit deel wordt vaak in zijn geheel verwerkt of in tournedos gesneden.

Bekijk de bijgevoegde foto’s voor een visuele weergave van deze benoemde delen.

Ossenhaas uitsnijden | Chateaubriand, Middenstuk, Puntjes, Tournedos 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven