Flat Iron Steak

Flat Iron Steaks is een biefstuk dat gesneden is uit de rundersukade. De rundersukade heeft zeen, vellen, vliezen en vet. Dit wordt allemaal uit de sukade verwijderd tot er een Flat Iron Steak overblijft. Flat Iron Steaks is perfect voor in de pan of barbecue, maar daar in dit artikel straks meer over. 

Inhoudsopgave Flat Iron Steak

Flat iron steak een zacht malse biefstuk

Flat Iron vlees is sappig, aromatisch en mals. Het is geliefd omdat het vlees aanzienlijk minder duur is dan andere populaire steaks. En misschien nog wel lekkerder en zachter dan het duurdere vlees. Het vlees is zo lekker en zacht omdat het een goede vet marmering heeft. Het vet vlees loopt mooi door de spier. 

Flat Iron Steak heeft z’n naam te danken aan de ontdekker. Hij vond de de nieuwe biefstuk lijken op een ouderwetse metalen strijkijzer. Het heeft de vorm van een platte gladde metalen strijkijzer van vroeger. 

Flat Iron Steak Bereiden

De Flat Iron is op verschillende manieren te bereiden. De manieren zijn low and slow ofwel indirect en vervolgens het vlees op hoge temperatuur te grillen. In het buitenland wordt het Flat Iron vlees regelmatig gebruikt voor fajitas. Verder kan het klein gesneden worden om te wokken en natuurlijk direct in de pan of op de barbecue.

Een standaar barbecue Flat Iron heeft voldoende aan grof zout en versgemalen zwarte peper. Grill het direct op de barbecue tot ongeveer 50 graden kerntemperatuur. Zoals al vernoemd zijn er een aantal andere bereidingswijzen voor de Flat Iron Steak. 

Flat Iron Steak BBQ

Flat Iron Steak op de barbecue kan zowel indirect als direct. Ofwel in barbecue taal: ‘reverse searing’ eerst de flat iron laten garen tot een bepaalde temperatuur en vervolgens op hoge temperatuur grillen. ‘Searing’ is een directe manier van grillen. 

Ingrediënten Iron Flat Steak op de barbecue
– Steak (150 gram plus per persoon)
– Olijfolie
– Zout

 1. Haal de stek minimaal 30 minuten voor het grillen uit de koelkast
 2. Smeer de steak in met olijfolie en kruid het met zout
 3. Maak het houtskool heet en maak de barbecue klaar voor direct barbecuen 
 4. Grill de steaks op het barbecue rooster, direct boven de hete kolen. Hoe lang verschilt hoe dik de steaks zijn. Grill het vlees ongeveer 4 minuten per kant. Dit verschilt sterk hoe dik jou Iron Flat steak is. (meten is weten, gebruik eventueel een temperatuurmeter)
 5. Haal het vlees van de grill en laat het vlees minimaal nog 5-10 minuten rusten. Snijd vervolgens tegen de draad in. Dit is erg belangrijk bij dit stuk vlees! 

Snijd het gegrilde vlees zo fijn mogelijk. Op deze manier is het vlees het lekkerst. Serveer het met chimichurri-saus.  

Flat Iron Steak bereiden pan (Recept)

De Flat Iron is net als een biefstuk goed in de pan te bakken. Wat we vaak zien is dat de Flat Iron steak opdezelfde manier gebakken wordt als een biefstuk. Dichtgrillen en vervolgens op laag vuur met bijvoorbeeld boter, knoflook en tijm af te maken. 

Ingrediënten Iron Flat uit de pan recept
– Steak 800/900 gram
– Eetlepel geperste knoflook
– 2 Eetlepels sojasaus
– Eetlepel Olijfolie
– Eetlepel Limoensap vers
– 2 Eetlepels koriander vers gesneden
– Theelepel gember gesneden

Bereiding Iron Flat uit de pan recept:

 1. Snijd, schenk en pers alle ingrediënten in een kom op de steak na! 
 2. Mix de ingrediënten
 3. Neem een diepvrieszakje of een bakje en doe hier de steak plus ingrediënten uit de kom in. 
 4. Laat het minimaal 3 uur en maximaal 6 uur rusten in de koelkast
 5. Haal het vlees minimaal een halfuur van te voren uit de koelkast voor grillen. 
 6. Grill de steak in olie 4 minuten per kant en laat het vervolgens rusten tot medium rare. 
Snijd het gebakken vlees zo fijn mogelijk. Op deze manier is het vlees het lekkerst. 
Flat iron steak recept uit de pan met marinade

Veel gestelde vragen over de Flat Iron Steak

Flat Iron steak kan je zien als Biefstuk. Het is alleen veel lekkerder dan oldschool biefstuk uit de supermarkt. Flat Iron heeft een mooie marmering waardoor het veel malser en smaakvoller is. 

Flat Iron is letterlijk vertaald naar het Nederlands: strijkijzer. In Nederland gebruiken we allemaal de term Flat Iron Steak. Het stuk vlees heeft z’n naam te danken aan de vorm. 

Flat Iron vlees wordt gesneden uit de sudake. Van de sukade wordt de zeen, vellen, vliezen en vet verwijderd. Uiteindelijk blijft een mooi Flat Iron stuk over. Het afval van het snijden van een sudake wordt gebruikt bijvoorbeeld gebruikt voor gehakt. 

De Flat Iron wint aan populariteit en dat zie je terug in de prijzen. Het is gesneden uit de sukade wat een goedkoop stuk vlees is. Maar doordat het veel afval heeft wordt het stuk vlees duurder. Bij de volgende winkels zien we de prijzen per kilo Flat Iron

 • Albert Heijn supermarkt 24,95 euro
 • Inamood.nl vanaf 16 euro

Flat Iron Steak kopen?

Flat Iron steak is tegenwoordig te koop bij de Albert Heijn en Jumbo. Ons advies is om een Flat Iron steak online te kopen. Online is het goedkoper, beter en heb je keuze uit welk werelddeel het stuk rund komt. Enkele partijen met kwaliteitsvlees zijn: 

 • Inamood.nl
 • Beefensteak.nl

Flat Iron Wagyu

Wagyu Flat Iron staat niet op de Japanse Wagyu lijst. De Flat Iron Wagyu uit Australië is wel te koop bij de verschillende internet slagers. De Wagyu Flat Iron is nog malsers met een nog betere marmering dan anders. Een aantal andere rassen voor de Flat Iron zijn:

 • Black Angus
 • Angus
 • USA prime
Flat iron steak in de vorm van een strijkijzer
Flat Iron Steak
Schuiven naar boven