Entrecote / Sirloin Steak

Entrecote / Sirloin Steak

De entrecote is gesneden uit het ribeye gedeelte. Om wat preciezer te zijn na het stuk cote du boeuf. Het bot wordt verwijderd, delen vet en andere harde stugge stukken wordt weggesneden omdat dit te taai is. De entrecote is eigenlijk een stukje T-bond maar dan zonder bot en een klein stukje ossenhaas. 

Inhoudsopgave Entrecote / Sirloin Steak

Entrecote : Sirloin Steak bbq

De entrecote heeft in de spier een stuk minder vet dan de ribeye. Je kan de entrecote herkennen aan het vetlaagje op het vlees. De Engelse benaming voor entrecote is sirloin steak, New York strip of Kansas City strip. 

Wat is de smaak van entrecote (sirloin steak)?

Entrecote is vaak smaakvol maar iets taaier omdat het mager vlees is zoals biefstuk. Door de steaks snel en heet of laag en langzaam te garen voorkom je taaiheid. Let dus goed op de kerntemperatuur.

Hoe entrecote bereiden?

Den entrecote is een groot stuk vlees. Dit vlees kan je als stuk bereiden of als steaks. Een steak of stuk kan niet op dezelfde manier bereid worden. 

Entrecote aan ‘t stuk kan het best worden bereid door deze indirect te bereiden. Dit  kan op twee  manieren.
– je grilt of bakt de entrecote bruin vervolgens gaar het stuk vlees verder in de oven of barbecue.
– je bereidt het stuk indirect op lage temperatuur rond de 120 graden tot een kerntemperatuur van 48 graden. Vervolgens grill je het stuk af boven de hete kolen. 

Entrecote steaks, als jezelf entrecote van het stuk snijd adviseren wij om minimaal 3 centimeter dikke steaks te snijden. Of vraag de slager om dikke entrecotes te snijden. In de supermarkt zijn alleen maar te dunne entrecotes te koop. Koop dit niet!  1. De entrecote steaks bereid je direct boven de hete kolen De entrecote bereid je eerst indirect tot een kerntemperatuur van 45 graden en grilt het vervolgens af. 

Entrecote uit de oven

We hebben een entrecote aan ‘t een stuk in drie delen gesneden. Het stuk was 900 gram en we eten vaak met z’n tweeën. Nu hebben we 3 stevige stukken van rond de 300 gram. Wil je een hele entrecote bereiden? Dan kan je dit recept gewoon volgen. We kruiden de entrecote met een Montreal rub. 

Ingrediënten entrecote uit de oven

Bereidingen uit de oven

 1. Dep de entrecote droog met keukenpapier
 2. Bij ons was de vetlaag van de entrecote nog redelijk dit. Daarom hebben wij hem ingesneden. Als die va jou dun is hoeft dit niet
 3. Breng zout aan, ook op de zijkanten
 4. Smeer de entrecote goed in met de montreal rub

De bovenstaande stappen kan je al een aantal uur van te voren doen. Zet het vlees dan wel weg in de koelkast. Zodra je het vlees uit de koelkast haalt laat het dan minimaal een half uur op kamertemperatuur komen. 

 1. Verwarm de oven voor op 120 graden
 2. Zet de gemarineerde entrecote in de oven. Wij leggen het vlees deze keer op bakpapier. 
 3. Verwarm het vlees op 120 graden voor minimaal 30 minuten.
 4. Controleer de kerntemperatuur, we zoeken een temperatuur van rond de 45 graden. 
 5. Laat het vlees even rusten met de ovendeur open 5 tot 10 minuten 
 6. Breng een pan met een klein laagje olie op temperatuur.
 7. Gril de kanten zeer kort bruin. De boven en onderkant ongeveer een minuut per kant. En de andere kanten binnen 30 seconden
 8. Snijd het vlees dun tegen de draad in.
 9. Vertel je gasten dat ze het randje vet niet eten. Want dit stukje vet is erg taai.

Veelgestelde vragen over entrecote / sirloin steaks

Biefstuk is afkomstig van de bovenbil, spierstuk of van de dikke lende. Entrecote komt uit de rug, wat vast zit tussen de ribben. Biefstuk vind je dus aan de achterkant en entrecote in de rug. De entrecote heeft een vetrandje en een beetje vetmarmering. Een biefstuk is heel mager en heeft geen vet. Vet geeft smaak en vinden wij daarom lekkerder dan een biefstuk.

Het bereiden van een entrecote kan op verschillende manieren. Denk aan barbecue, sous-vide, oven, in de pan of een combinatie. De verschillende technieken zijn ook afhankelijk. Wat voor stuk entrecote heb je? Een entrecote aan ‘t stuk, een dunne uit de supermarkt of een stevige van minimaal 3 centimeter dik. Op deze pagina lees jij hoe je jouw stukje entrecote bereid. 

Een runder entrecote wordt gezien als een premium stukje vlees. De prijzen variëren vervolgens erg per ras en herkomst. Op het moment van schrijven zijn de volgende prijzen van toepassing:

 • Albert Heijn: 34 euro per kilo
 • Makro: vanaf 24 euro per kilo
 • Online slagers: wij hadden bij inamood.nl een aanbieding van 14,50 per kilo

De entrecote is medium-rare met een kerntemperatuur van 54-55 graden. Wil je de entrecote rare dan zit je rond de 50 graden goed. Medium is de entrecote rond de 60 graden. 

De basis voor een premium stuk vlees is zout, zwarte peper en knoflookpoeder. Een aantal bekende rubs die goed gaan op entrecote zijn: 

– Montreal rub
– Texas style rub
– Coffee rub

Entrecote bbq kruiden

Dit is een manier wat we eigenlijk voor bijna al onze stukken vlees doen. We brengen eerst een laag zout aan op het vlees. Dit doen we aan alle kanten dus ook de zijkanten. Vervolgens breng je de rub ofwel de kruiden aan op het vlees. Vergeet ook nu niet de zijkanten mee te nemen. 

Enkele lekkere kruiden rubs voor de entrecote zijn:

 • Steak kruiden
 • Montréal steak rub
 • Koffie rub
 • Tomahawk rub

Entrecote Sous-Vide

Sous vide entrecote steak is een manier van koken dat niet mis kan gaan. De Sous-Vide verwarmt de entrecote langzaam waarin de vleessmaak goed bewaard worden. 

Sous Vide is een franse kooktechniek om vlees vacuüm in het water te verwarmen tot een ideale temperatuur. Deze manier van bereiden is perfect voor de dunne plakjes entrecote uit de supermarkt. De steaks uit de supermarkt zijn te dun om goed te kunnen grillen. Want voor je het weet schiet de temperatuur door. 

Entrecote / Sirloin Steak
Schuiven naar boven