- BBQ recepten | Barbecue recepten - http://bbq-recepten.nl -

Speklapjes van de BBQ – een simpel basisrecept

Speklapjes op de barbecue, oerhollands en natuurlijk erg lekker.

Nadeel is dat de kooltjes vaak vlam vatten doordat het vet uit de speklapjes over de kolen heen lekt.

Door de speklapjes op een stukje aluminiumfolie te roosteren wordt dit eenvoudig voorkomen.

Gemarineerde speklapjes

speklapjes (1 of 2 pp)paprikapoeder
peper en zoutkerriepoeder
knoflookpoederketjap

Zo maak je lekkere speklapjes van de bbq

De lekkerste speklapjes haal je natuurlijk bij de slager. Als je budget het toelaat kun je het beste biologische speklapjes kopen.

Hier zit vaak wat meer vlees en wat minder vet aan. Haal om te beginnen de speklapjes uit de koelkast en laat ze op kamertemperatuur komen.

Neem een kom en vermeng hierin een halve theelepel paprikapoeder, een halve theelepel knoflookpoeder en een halve theelepel kerriepoeder.

Voeg daarna de ketjap toe en maak een papje van de kruiden. Proef of de smaken goed zijn en voeg eventueel nog wat extra toe. Maak de marinade vervolgens op smaak met met peper en zout.

Blijf proeven hoe de smaken zich ontwikkelen en voel je vrij om te experimenteren.

Schenk de marinade in een diep bord en wentel de speklapjes door de marinade. Laat ze vervolgens minstens een uur in de koelkast staan, zodat de smaak goed in het vlees kan trekken.

Heb je de tijd laat de speklapjes dan langer marineren. Hoe langer ze in de marinade staan hoe beter ze smaken van de bbq. Je kunt de speklapjes na het marineren zelfs invriezen om ze op een later moment te ontdooien.

Neem een stuk aluminiumfolie en leg dit op je bbq-rooster. Grill de speklapjes boven de bbq gaar in ongeveer 10 minuten. Wil je krokante speklapjes? Laat de speklapjes dan langer op de bbq liggen. Als je ze korter rooster blijven ze sappiger maar ook vetter.

Heb je geen aluminiumfolie blijf dan bij de bbq als je de lapjes roostert. Door het vet kunnen de hete kolen vlam vatten, verplaats dan de lapjes naar een stuk van de bbq waar geen vuur is.