Spare-ribs van de bbq in de lekkerste marinade

Lekkere spare-ribs van de bbq, wie kan die weerstaan? Het geheim van de lekkerste spare-ribs zit hem in de kwaliteit van de ribbetjes en de smaken in de marinade.

Een goede voorbereiding is erg belangrijk om de lekkerste spare-ribs van de bbq te maken. Gelukkig kan iedereen dat. Hierbij een bbq recept voor spare-ribs dat deels is afgekeken van tv-kok Gordon Ramsey

Spare-ribs van de BBQ

2 kilo spare ribsolijfolie
peper en zoutknoflook
verse gemberchili-vlokken
szechuan-pepersteranijs
bosje bosuibouillon
rijstazijnhalf-droge sherry
ketjapvloeibare honing

De voorbereiding Spare-ribs op de barbecue

De voorbereiding van dit bbq recept begint idealiter een of twee dagen voordat je wil gaan barbecueën. Zo geef je de ribbetjes alle tijd om de smaken van de marinade op te nemen.

Neem de ribbetjes uit de koelkast en wrijf ze in met peper en zout en een beetje olijfolie. Neem een grote vuurvaste schaal of pak de braadslede van je oven en leg de ribbetjes hier in. Zorg dat ze de ruimte hebben en probeer ze niet op elkaar te leggen.

Zet de braadslede of de schaal op het fornuis en braad de spare-ribs kort aan. Zorg voor een mooi kleurtje aan de boven en onderkant van de spare-ribs.

De marinade voor de spare-ribs

Terwijl de spare-ribs aanbraden kun je heel goed de bbq-marinade klaarmaken. Neem een schaaltje en pers hier, afhankelijk je smaak, 6 tot 8 tenen knoflook in. Voeg twee theelepels szechuanpeper toe en doe ook 8 eetlepels honing bij de marinade.

Snijd de gember fijn en doe deze met 2 theelepels chilivlokken toe aan de marinade. Meer chili mag, de ribbetjes worden dan wel pittiger. Schenk de marinade nu bij de ribbetjes die nog op het fornuis staan.

Verwarm nu de oven voor op 180 graden. Schenk nu 300 milliliter ketjap in de schaal en doe 5 eetlepels rijstazijn bij de ribbetjes. Voeg tenslotte 500 milliliter half-droge sherry toe aan de schaal en laat het mengsel aan de kook komen.

Snijd de bosui in ringetjes en doe deze in braadslede. De laatste stap bestaat uit het toevoegen van 800 milliliter bouillon (gebruik het liefst biologische kippenbouillon). 

Proef de marinade en check of de smaken in orde zijn. Voeg eventueel extra smaken toe als je vindt dat er iets mist aan de marinade.

Ruim 1 uur in de oven

Schuif de braadslede met daarop de spare-ribs in de oven en rooster ze ongeveer 75 minuten. Keer de spare-ribs halverwege om zodat beide zijdes van de ribbetjes lekker in de marinade liggen tijdens het grillen.

Zijn de ribbetjes goed gaar en zien ze er heerlijk uit? Haal ze dan uit de oven en en zet de ovenschaal terug op het fornuis. 

Zet het vuur onder spare-ribs hoog en laat de marinade indikken. Is deze lekker kleverig? Zet de ribbetjes dan in een grote schaal samen met de marinade onder folie in de koelkast.

De spare-ribs op de bbq

Wil je gaan barbcueen? Haal de ribbetjes dan tijdig uit de koelkast om ze op temperatuur te laten komen. Steek de bbq aan en rooster de spare-ribs 10 minuten boven een minder heet deel van de bbq. 

De spare-ribs zijn al gaar en ze hoeven alleen nog warm te worden. Bestrijk ze onder het roosteren met de marinade en serveer ze tenslotte met een gepofte aardappel en een maiskolf.