Gamba in knoflook-citroen marinade- een heerlijk bbq recept

Gamba van de bbq: de ene smult ervan, de ander moet er niets van hebben. 

Voor de liefhebbers van de grote garnalen (wat gamba’s natuurlijk gewoon zijn) hebben we vandaag een lekker en makkelijk bbq recept waarin we gamba marineren in een marinade op basis van citroen en knoflook. Lekker, gezond en makkelijk te bereiden.

Gamba’s in knoflook marinade

gamba’s (verse of diepvries)knflook
olijfoliecitroen
zoutsjalotjes

Bereidingswijze van dit gerecht

Het klaarmaken van dit recept met gamba’s is in een handomdraai gebeurt. Zorg er allereerst voor dat je gamba’s ontdooit zijn als je diepvries-exemplaren gebruikt. Gebruik bij voorkeur verse gamba’s van de markt of groothandel.

Verse gamba’s smaken beter maar tegen diepvries heeft niemand bezwaar: dit recept is erg smakelijk, welke variant je ook gebruikt. Voor dit recept heb je tussen de 500 en 750 gram gamba’s nodig.

Andere vis barbecue gerechten

Neem een grote kom waar de gamba’s als de marinade klaar is gemakkelijk in passen. Pers in deze kom drie tenen knoflook fijn (meer als je van knoflook houdt) en voeg een snuf zout toe. 

Voeg het sap van een halve citroen toe en maak de marinade af met een fijngesnipperd sjalotje. Doe een eetlepel olijfolie bij de de marinade en roer hem goed door. Proef of de smaken van de marinade in balans zijn en voeg eventueel wat extra knoflook of citroensap toe.

Leg nu de vervolgens de gamba’s in de marinade en bedruip ze met de marinade. Zet de schaal met de gamba’s in marinade in de koelkast en bedruip ze na een uur nog eens met de marinade. Na twee tot drie uur marineren zijn de gamba’s perfect voor op de bbq.

Gamba’s op de bbq

Gamba in een knoflook/citroen marinade van de bbq.

Gamba in een knoflook/citroen marinade van de bbq.

Je kunt de gamba’s nu op een spies rijgen en ze zo op de bbq grillen. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de gamba’s los op de bbq te roosteren.

Qua smaak maakt de bereiding los of aan spies weinig uit. Na 3 tot 4 minuten op een hete bbq zijn de gamba’s gaar.

Pel een gamba en check of het vlees niet glazig meer is: is dat het geval dan is het bbq recept helemaal gelukt. Eet smakelijk van de gamba’s van de bbq!

Extra Gamba Garnalen Barbecue Recept

Hieronder nog 3 gamba/garnalen barbecue recepten. De recepten zijn ook lekker uit de oven.

  • Lekker: Gamba’s van de BBQ met een Spaans tintje
  • Gamba Maisspiezen: gezond en lekker van de barbecue

Gamba Mais spiesen

Met een simpele saus van mango en zure room worden de gamba’s en de mais aan spiezen geregen. Kort roosteren en heerlijk smullen van dit gezonden bbq recept!

Ingrediënten voor dit bbq recept

2 hele maiskolven20 gamba’s (gepeld)
bekertje zure roommosterd
pot mangochutney

Dit bbq recept kan zowel met verse als met diepvries of vacuüm verpakte maiskolven bereid worden.

Het lekkerste is natuurlijk verse mais maar het verschil tussen verse en diepvries maiskolven vind ik maar erg klein. Wil je een goedkopere variant van dit bbq-recept? Gebruik dan lekker diepvries mais.

Bereiding gamba met mais van de Barbecue

Allereerst moet de mais gekookt worden. Zet hiervoor een grote pan op het vuur met ruim water erin. Maak de maiskolven schoon (als het verse zijn) en doe ze met een snuf zout in de pan.

Kook de mais ongeveer een kwartier. Langer is ok, korter niet: ongare mais is niet lekker. Giet de kolven af als ze gaar zijn.

Snijd nu de gekookte mais in stukken van ongeveer 2 centimeter dikte. Neem nu stevige ijzeren spiezen (in de meeste recepten zijn houten spiezen prima, voor dit bbq recept zijn ijzeren toch echt beter) en rijg hier een stuk mais aan.

Wissel elke stuk mais af met 2 of 3 schoongemaakte gamba’s en ga net zolang door tot alle mais en alle gamba’s mooi aan de spiezen zitten.

Saus voor gamba en de mais spiesen

De laatste stap in de bereiding van dit lekkere en gezonde barbecue recept is het klaarmaken van de saus voor de spiesen. Schep hiervoor een potje mangochutney van 300 gram leeg in een kommetje en voeg de inhoud van een bekertje zure room toe. 

Doe vervolgens een grote eetlepel met mosterd bij de zure room en chutney en roer de saus goed door. Even proeven en eventueel op smaak maken met wat peper.

Rooster nu de gamba-maisspiesen boven een hete barbecue in ongeveer 5 minuten tot ze gaar zijn en een mooi kleurtje hebben. Serveer de spiesen met de saus en smullen maar! Eet smakelijk!