Met de feestdagen in aantocht vandaag op bbq-recepten.nl een prima recept voor een heerlijke pepersaus. Pepersaus is erg lekker bij een biefstukje die je kort boven de bbq hebt geroosterd. Ook een varkenshaasje van de bbq smaakt prima met pepersaus. Deze pepersaus kun je uiteraard ook gebruiken bij een fondue of gourmet tijdens de komende feestdagen.

Ingredienten voor dit bbq recept

100 ml azijn200ml runderbouillon
25 gram boterbloem
1 ui1 glas witte wijn
gedroogde tijmzout en peperkorrels

Zelf pepersaus maken is een klusje waar je even de tijd voor moet nemen. Om tijd te besparen kun je de saus een dag van tevoren natuurlijk al klaarmaken, dan kun je hem tijdens de fondue of gourmet gewoon even opwarmen. Neem om te beginnen een snijplank en snipper de ui heel fijn. Zet vervolgens een steelpan met dikke bodem op heet vuur en vermeng hierin de azijn en de witte wijn. Neem van beide precies evenveel en breng het mengsel langzaam aan de kook.

Zodra het mengsel zachtjes kookt kan de gesnipperde ui erbij. Laat het mengsel nu 10 minuutjes rustig sudderen. Maak ondertussen in een ander pannetje de roux voor de saus. Roux is een papje van bloem, boter en bouillon. Het wordt gebruikt om sauzen te binden. Smelt in een pannetje 25 gram roomboter. Schenk hier 100ml runderbouillon bij en roer er nu rustig steeds een klein beetje bloem bij.

Niet ineens alle bloem, neem de tijd om steeds de bloem te laten oplossen in het mengsel. Zodra alle bloem is vermengd met de bouillon en boter het mengsel met een garde goed blijven roeren. Laat dit een paar minuten heet worden om de smaak van de bloem te laten verdwijnen.

Plet nu op een houten plank de peperkorrels met bijvoorbeeld de zijkant van een mes. Zodra dit klaar is en de beide onderdelen van de pepersaus lijken in orde kun je gaan mengen. Doe de roux bij het pannetje met de azijn, de wijn en de uien en roer goed dooreen. Voeg nu peperkorrels aan de pepersaus toe. Uiteraard naar smaak: hoe meer korrels hoe heter de pepersaus. Zodra de smaak in orde is kun je de saus op smaak brengen met een beetje zout.

Zelf pepersaus maken is zo lastig nog niet, getuige dit recept. Wel is het belangrijk om de roux goed op orde te hebben. Probeer het recept zelf eens en neem de tijd voor de roux! Eet smakelijk van deze heerlijke pepersaus die prima geschikt is voor gourmet of fondue.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *